Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A pamutról, általában

A pamutról, általában
Néhány gondolat a pamutról és ami belőle készül

Azt nagyjából tudjuk, hogy a pamut abból a fehér bolyhos izéből készül, amit gyapotnak hívnak. Ha a gyapotra gondolunk, sokunknak az ültetvények és a keményen dolgozó munkások képe ugrik be,  a kérdés, hogy hogyan lesz ruha ebből a vattaszerű, nem annyira kellemes tapintású terményből. A gyapot növény régóta jelen van, közel nyolcezer éves története Indiában kezdődik. A környékünkön is több, mint ezer éve használják ezt a viszonylag könnyen  termeszthető növényt.

Maga a növény a  mályvafélék családjába tartozik. Magassága 25 cm és 2 m között lehet, fajtától, klímától és a termesztés módjától függően. Egynyári cserjeként termesztik elsősorban, bár Peruban és Észak-Brazíliában évelő cserjeként akár 15 éves kort is megérhet. Vetéskor és a fejlődés során a növénynek sok csapadékra van szüksége, az érési szakaszban viszont sok hőt igényel. A föld gyapot zónája ennek megfelelően a szubtrópusi, ill. a trópusi égöv. A virágzás után a magház tokterméssé alakul át, felpattanás után a magszálak kibomlanak. A toktermés 30 szem magot tartalmaz, melyekben egyenként 2000-7000 gyapotszál található. A világon mintegy 80 országban termesztenek gyapotot, a legnagyobb termelők: USA, Kína, India, Mexikó, Egyiptom, Brazília, Pakisztán, Törökország.

Hogyan készül a fonal? A kibomlott magszálak változó hosszúságúak, ez később befolyásolja a pamut minőségét, összetételük 97%-ban a cellulóz,  ami voltaképpen szőlőcukor egységekből álló óriásmolekula és  3%-ban különböző fehérjék. Ha láttunk már gyapotot közelről, tudjuk, hogy a növénynek sok kicsi fekete magja is van, ezek maradványai a kezeletlen nyers pamutban látszanak is. 100 kg magvas gyapotból nagyjából 32 kg pamut nyerhető ki, a magokból olaj, takarmány, trágya készül.

Mi is a fonal? A fonal a textilszálak vagy rostok tengelyirányú sodrata.

A fonalkészítés lépései:

1. előkészítés (lazítás, tisztítás, keverés)

- a bálázott és szennyezett szálasanyagot, esetünkben a gyapotszálakat laza, egységes szerkezetű és összetételű, tiszta szálhalmazzá alakítsa

2. rendezés (szálak tengelyirányú párhuzamosítása, ami állhat kártolásból, fésülésből, nyújtásból)

- a rendezési műveletek feladata a lazított és tisztított szálhalmazból folytonos szálfolyam kialakítása

3. sodrás (egy vagy többlépcsős, tengelyirányú csavarás)

- sodrás a szálfolyam tengelyirányú elcsavarását jelenti, s a szálakat csavarvonal menti elhelyezkedésre kényszerítik, s egymáshoz szorítják

A kész fonalat színezhetik, festhetik, fehéríthetik a további felhasználástól függően, majd kelmét készítenek belőle. Szőni, hurkolni/kötni? A gyerekruháknál legkedveltebb anyag a kötött pamut, egy, illetve többfalas, körkötött,  melyek kizárólag pamutfonalból készülnek, vagy az úgynevezett pamutjersey, ami a pamut mellett tartalmaz elasztánt, minél nagyobb százalékban, annál jobban nyújtható a kelme.

A különböző környezetvédelmi besorolásoknak megfelelően előállított pamut kelme  bőrbarát, légáteresztő, természetes, környezetbarát, feldolgozása energiatakarékos, ugyan az alapanyag messziről jön, mégis szerencsére egyre kevésbé terheljük le bolygónkat az előállításával.

Következőkben a biopamutról és az egyéb természetes szálakból készülő anyagokról ejtek majd pár szót.

 

Felhasznált irodalom:

https://tudas.hu/teljesen-biopamut-nem-letezik-ahogy-bambusztextil-sem-allitja-a-textilvegyesz/

Mátyusné Szűcs Katalin Kelmék összetétele, fajtái, tulajdonságai II.

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hálózsák hordozos nadrag